5G breedband

Met Mobiel Breedband kun je direct aan de slag. Je hebt de vrijheid om te werken waar je maar wilt. Tegenwoordig kan er op veel devices Mobiel Breedband gebruikt woorden. Veel devices hebben een ingebouwde 4G/5G modem waardoor je zelf alleen nog een SIM-kaart hoeft te plaatsen met toegang tot mobiele data. En wat nu ook al tot de mogelijkheden behoort is de e-SIM inschakelen, deze digitale simkaart werkt hetzelfde als de traditionele simkaart alleen zit deze reeds ingebouwd in een device. TWS biedt haar eigen 4G/5G Mobiel Breedband oplossing, een betaalbare oplossing als redundant- of primaire verbinding.

Nieuwe generatie netwerken

5G is de opvolger van 4G. Het is de vijfde generatie in het mobiele netwerken. De belangrijkste kenmerken van 5G zijn de extreem hoge snelheid, mogelijkheid tot het versturen van meer data en een hoge stabiliteit. Interessante toepassingen zijn een nieuwe industrie waarbij je kunt denken aan zelfrijdende vrachtwagens of een arts die op afstand de status van een patiënt kan beoordelen. De hoge snelheid waarmee 5G communiceert maakt het een serieuze vervanger van ‘vast internet’.

Het 5G-netwerk is op andere frequenties actief dan voorgaande generaties internet. 5G zal voornamelijk actief zijn op 700 MHz, 26 GHZ en vanaf 2022 ook 3,5 GHz. Voor de uitrol van het 5G netwerk zijn extra zendmasten nodig om dezelfde dekking te krijgen als 4G. Voor deze realisatie wordt zowel gebruik gemaakt van bestaande masten waar 5G-antennes in worden geplaatst als nieuwe zendmasten.

In bestaande en nieuwe netwerkmasten worden de kleinere 5G-antennes geplaatst. Een groot voordeel van deze 5G antennes is dat ze minder storing opleveren. Momenteel worden internet signalen door antennes zo uitgezonden dat het bereik overal even groot en sterk is. Maar niet overal is het mobiele dataverbruik overal gelijk. 5G-antennes zijn zo ontwikkeld dat er bundels gemaakt worden van de signalen die gebruikers die veel data verbruiken actief volgen.

 

De batterij gaat langer mee

Het ontvangen en versturen van mobiele data kost energie. De energie-efficiëntie van het 5G-netwerk ligt maar liefst een factor zeven lager dan van het 4G-netwerk. De pakketjes informatie die worden verstuurd zijn kleiner en daardoor energiezuiniger. Tevens hoeft er minder afstand te worden afgelegd bij het versturen van informatie over het 5G-netwerk, omdat data dichter bij de bron wordt verwerkt. 5G is aanzienlijk minder belastend voor de accu van jouw apparaat.

Energiebesparing ontstaat naast het gericht uitstralen van signalen naar gebruikers ook door efficiëntieverbeteringen in hardware die wordt gebruikt en de continue doorvoer van softwareverbeteringen. De data die getransporteerd worden in het 5G-netwerk wordt in veel gevallen opgeslagen in servers in datacenters. In de toekomst zal daarvoor steeds vaker gebruik worden gemaakt van ‘Edge Computing’. Hierbij wordt de data niet verwerkt in een centraal datacenter, maar dichter bij de bron. Bijvoorbeeld in een decentraal datacenter dicht bij de 5G-antenne. Bij Edge Computing wordt de data verwerkt in kleine datacenters of in de zendmast zelf. Dit vermindert de vertraging in de communicatie.

 

Private APN voor veilig netwerk toegang

Als bedrijf probeer je je gegevens zo goed mogelijk te beveiligen. Dit onder andere door een strenge beveiliging en software. Maar als medewerkers ook mobiel werken is dit niet toereikend genoeg. Mobiele apparaten maken het bedrijf kwetsbaar als er onbeveiligde mobiele verbindingen worden gebruikt.

Een apparaat dat verbinding zoekt met het internet maakt gebruik van een APN (Access Point Name) als toegangspunt voor het netwerk. Voor gebruik van data via bijvoorbeeld een tablet of mobiele telefoon is dus verbinding met een APN nodig. Door gebruik te maken van een Private APN meldt een mobiel device zich aan op het eigen beveiligde bedrijfsnetwerk. Het dataverkeer vindt niet plaats over het publieke kwetsbaardere netwerk. Tevens is een Private APN op maat te configureren waardoor alle apparaten die zijn verbonden met het netwerk en direct beschikken over de ingestelde beveiligingsregels.

Een Private APN maakt gebruik van een VPN (Virtual Private Network) om al het verkeer van de simkaarten veilig door te sturen. Een VPN is een versleutelde verbinding tussen de simkaarten en een VPN Server. Doordat alle data versleuteld wordt verstuurd, is deze enkel te lezen door de ontvanger. Als verkeer door derden wordt onderschept, is deze niet te lezen. Kortom, met een VPN wordt data door sterke encryptie goed beveiligd.

TWS mobiele data

Data abonnement TWS

Het mobiele data abonnement van TWS biedt naast een databundel met gewoon internet, de mogelijkheid om gecombineerd te worden met een firewall. De databundel van TWS kan ook gecombineerd worden met een Private APN. Wanneer je hier gebruik van maakt wordt de Private APN gekoppeld het (bestaande) (VPN) netwerk. Een dergelijk gesloten, beveiligde verbinding tussen het apparaat en het netwerk wordt ook wel IP-VPN genoemd. Op deze manier kan een mobiel apparaat, buiten kantoor, via een beveiligde verbinding gebruik maken van data. Met het mobiele data abonnement van TWS ben je verzekerd van een zeer flexibel in te zetten, stabiel en veilig netwerk voor al uw communicatie.

Afhankelijk van de situatie van de klant zijn er twee mogelijkheden voor het realiseren van een IP-VPN:

 • De klant neemt al verschillende vaste verbindingen af van TWS en wil de mobiele dienst combineren met vaste verbindingen. Deze verbindingen zijn met elkaar gekoppeld in een apart gesloten netwerk.
 • De klant neemt alleen mobiele data af van TWS. TWS koppelt deze mobiele data met het bestaande netwerk van vaste verbindingen van een andere provider.

Voordelen:

 • Check
  Gebruik maken van internet in een beveiligde omgeving
 • Check
  Inzetbaar als redundant oplossing
 • Check
  Inzetbaar als (tijdelijke) uitbreiding op de bandbreedte
 • Check
  Wordt op 1 device geïnstalleerd, bij diefstal is de simkaart zelfvernietigend door vergrendeling
 • Check
  Mogelijkheid om uit te breiden met veilige vaste of mobiele telefonie
 • Check
  De SIM-kaart zit niet rechtstreeks op het internet, daardoor kan het mobiele device niet worden aangevallen
 • Check
  De mogelijkheid om per SIM-kaart(groep) te bepalen welk dataverkeer wordt geblokkeerd
 • Check
  Mogelijkheid om te classificeren hoeveel bandbreedte een verbinding/applicatie kan gebruiken

TWS levert:

 • Check
  Een data abonnement die op jouw organisatie is afgestemd
 • Check
  De bundel is naar eigen wens te verdelen over meerdere devices
 • Check
  De mogelijkheid tot flexibel werken op het eigen bedrijfsnetwerk

De uitrol van het 5G netwerk

In Nederland wordt 5G via de 700 MHz frequentie aangeboden door Vodafone, T-Mobile en KPN. Om daadwerkelijk gebruik te maken van 5G en verschil in snelheid te merken is hiervoor de 3,5 GHz-frequentie vereist. De veiling van deze frequentieband vindt pas in 2022 plaats. Totdat de uitrol van 5G over deze frequentie mogelijk is zal slechts een kleine snelheidsverhoging worden ervaren bij het gebruik van mobiel 5G internet.

Het TWS-netwerk maakt gebruik van de verbinding van KPN en Vodafone. Het is daarbij mogelijk om te kiezen voor het netwerk waarop het beste en snelste netwerk te verkrijgen is.

 

Uit de praktijk:

TWS voorziet scholengemeenschap van snelle en betrouwbare verbinding

Het mobiele data abonnement van TWS is met name zeer interessant voor zorginstellingen, scholengemeenschappen, waterschappen en andere bedrijven die op verschillende locaties werken.

Een scholengemeenschap met meerde locaties maakt gebruik van de 4G breedband oplossing van TWS. Hardware die TWS gebruikt is altijd van een topleverancier. Bij deze scholengemeenschap worden modems van Cradlepoint toegepast. De 4G SIM-kaart is in deze modems geplaatst. De verbinding wordt bij deze scholengemeenschap ingezet als back-up verbinding. Zodra het bedrade netwerk niet toereikend is of wegvalt, pakt de 5G verbinding van TWS deze zeer snel over.

Voor een scholengemeenschap is het zeer belangrijk om privacygevoelige gegevens van leerlingen veilig te houden. Tegelijkertijd is het nodig om vanaf elke locatie bij de gegevens te kunnen en te kunnen rekenen op een veilig en stabiel netwerk. Met de back-up mobiele verbinding van TWS is het mogelijk voor docenten en leerlingen te allen tijde met elkaar verbonden te zijn en op veilige wijze gegevens in te zien en te communiceren.