DARK FIBER

Dark fiber

Dark Fiber is een onbelichte glasvezel en is een directe verbinding tussen twee locaties. Er is in de praktijk geen limiet aan de bandbreedtes. De bandbreedte wordt bepaald door de transmissie apparatuur die wordt aangesloten op de glasvezel. Voorbeelden zijn Gigabit Ethernet, 10GBase, 40GBase, CWDM of DWDM

Dark Fiber oplossing is uitermate geschikt als een organisatie veel data met hoge snelheden (>500 Mbps) over een relatieve korte afstand (< 80 Km) wil transporteren.

Met Dark Fiber gebruikt u apparatuur naar keuze

Bij een Dark Fiber verbinding bepaalt de gebruiker zelf welke apparatuur men inzet, hierbij kan de gebruiker bijvoorbeeld kiezen voor de aanschaf van relatief goedkope apparatuur met een lager prestatieniveau (minder bandbreedte). Wanneer er een groei in vraag naar bandbreedte wordt voorzien, kan deze apparatuur in de toekomst worden opgewaardeerd.

Ook bij Dark Fiber is het afsluiten van een Service Level Agreement (SLA) mogelijk.

CWDM

WDM (Wavelength Division Multiplexing) kan gebruikt worden om het gebrek aan glasvezels op te heffen. Of om een glasvezel optimaler te gebruiken. Tot nu toe was het gebruikelijk om één lichtbron aan te sluiten op één glasvezel. Het kan echter voorkomen dat een glasvezel meer informatie moet transporten dan met één lichtbron mogelijk is. Het aanleggen van nieuwe kabels is duur en duurt bovendien erg lang.

Door gebruik te maken van meerdere “kleuren licht” (Lambda’s) is het mogelijk. WDM is onderverdeeld in CWDM (Coarse WDM) en DWDM (Dense WDM). Bij CWDM zijn de lambda’s breder en minder precies (lagere kwaliteit) in vergelijking met DWDM.

DWDM

Bij DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) kunnen meerdere kleuren licht (lambda’s) gebruikt worden, zodat de totale capaciteit hiervan vele malen hoger is. Bij CWDM zijn de Lambda’s breder en minder precies (lagere kwaliteit) in vergelijking met DWDM.

Met DWDM kunnen grotere afstanden overbrugd worden dan met CWDM. In tegenstelling tot CWDM, kan met een DWDM-toepassing tientallen lambda’s gelijktijdig versterkt worden.